Het vrijwilligerswerk - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Joyce Cornelissen - WaarBenJij.nu Het vrijwilligerswerk - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Joyce Cornelissen - WaarBenJij.nu

Het vrijwilligerswerk

Door: Joyce

Blijf op de hoogte en volg Joyce

26 Oktober 2010 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Hallo lieve schattepetatten!

Ik zit alweer op 1/3 van mijn vrijwilligerswerk op VERA School. Het is hier echt geweldig! De collega's zijn super aardig en de ouders van de kinderen ook, ze nodigen je uit voor activiteiten, feesten enz...en de kinderen zijn helemaal fantastisch :) De kinderen zijn over het algemeen zwaar autistisch, je moet het zo zien dat de kinderen op deze school de zwaarste vorm van Autisme hebben. Een aantal van deze kinderen kan niet praten, dan heb je kinderen die wel kunnen praten, maar niet echt kunnen communiceren en met een klein deel van de kinderen kan je communiceren, best lastig dus. Daarnaast zijn de kinderen over het algemeen ook verstandelijk beperkt en heeft een aantal kinderen nog last van een angststoornis of depressie, zelf-mutilatie komt ook veel voor. Ik had me voorgesteld dat het lastig zou worden om met de kinderen een band op te bouwen, maar op de een of andere manier raken ze echt aan jou gehecht (en ik aan hen) en kunnen ze je hulp goed gebruiken. Het is dus top om hier te werken.
Verder is de school ook geweldig, want er is een zwembad en een jacuzzi :) Ik heb niks te klagen dus!

Er is met mij nog een vrijwilligster aan het werk op de school, een Amerikaans meisje. Zij verblijft niet in het hostel van de school, maar in een backpackers in de buurt. De afgelopen weekenden ben ik dan ook met haar meegegaan en hebben we veel samen gedaan. We zijn in de afgelopen weekenden naar Simons town geweest om pinguins te zien (en onderweg hebben we walvissen gespot vanuit de bus), we zijn naar Kaap de goede hoop en Cape Point geweest. Je rijdt dwars door een natuurgebied en we hebben wilde bavianen gezien...ze zaten gewoon midden op de weg waar alle auto's langs reden. En we hebben ook een of andere grote hamster gezien. Verder zijn we naar het strand geweest en heb ik een poging gedaan om in de oceaan te zwemmen, maar dat was me toch net iets te koud (ik geloof dat ik na een halve minuut geen gevoel meer in mijn voeten had). We zijn naar Robbeneiland geweest en hebben de cel van Nelson Mandela gezien :), we zijn naar het District 6 museum geweest, dit is een museum over een wijk in Kaapstad. Tijdens de apartheid moesten alle zwarte Afrikanen verplicht verhuizen en was deze wijk alleen voor blanken bestemd. De meeste mensen die verplicht hun huis moesten verlaten wonen nu in de Townships rondom Kaapstad. Afgelopen zaterdag heb ik mijn eerste zonsondergang hier gespot en afgelopen zondag hebben we Devils peak beklommen (dit is een iets lagere berg dan de Tafelberg), dit heb ik zonder spierpijn overleefd, dus laat die Tafelberg maar komen :)
En uiteraard hebben we ook nog wat geborreld tussen de avonturen door.

Vandaag komen mijn mama, Mandy en Stijn aan en ik ga ze morgen opzoeken, kan haast niet wachten!

Verder heb ik een nieuw nummer hier, was ik een klein beetje vergeten de vorige keer...0027738137607.

Nou mijn pauze zit er weer bijna op, tot de volgende keer!

Kusje

@ ome Peter: Gefeliciteerd met je verjaardag vandaag!

@ Gilles: Ik kan hier niet alleen van de boze gieren genieten, maar er is een wijk in Kaapstad die Bo-Kaap heet, nou dan weet je het wel ;)

• 26 Oktober 2010 - 13:22

Karlijn:

Haa meissie!
    Wat een welkome SOG dit verhaal :-)
    Klinkt alsof je je goed vermaakt daar, en cultureel gezien doe je echt gave dingen. Vet dat je al zoveel gezien hebt! En dat je je plekje goed hebt gevonden daar.
    Ook nice dat je moeder en zusje + stijn er zijn. Ga je met hun nog speciale dingen doen?

Hier is het nog volop eerstejaarsperiode, maar ook nog thesis(BLEEH)!

Ik moet zeggen dat ik wel moest gniffelen over dat er een bo-kaap is daar. Hihi welverdiend!
    Geniet ervan lieverd,
    kus

• 26 Oktober 2010 - 13:23

Karlijn:

Oeh ook nog de eerste, wat een feest!

• 26 Oktober 2010 - 13:30

Roos:

hey Joycie! eindelijk een verhaaltje...ik dacht al bijna dat je daar de liefde van je leven had ontmoet en ergens met hem op een hutje op de hei zat (of is dat ook zo :P)

Maar zo druk met leuke dingen is natuurlijk ook een goed excuus.... En wat een goed werk doe je daar met die kinderen, echt knap!

Hier is het vies, nat en koud! Zaterdag zijn majo, eef en ik nog even de stad in geweest en hebben we de o-zo-vertrouwde routine verbroken en hebben een kroegentocht gedaan. (uiteindelijk toch weer in bruxelles uitgekomen hihi)

Volgende keer niet zo lang meer wachten met je verhaaltje hoor! het si inderdaad heel welkom als werkontwijking ;)

Veel plezier met de fam en doe ze de groetjes!
    xxxx

• 26 Oktober 2010 - 13:58

Gilles:

Bokaap! Haha supermooi!:-D Zuid-Afrikanen hebben er wel pap van gegeten hoor! Overigens laat je ook weer een prachtig staaltje klassieke fauna-kennis doorschemeren: "En we hebben ook een of andere grote hamster gezien." Onbetaalbaar!;-)
    Goed om te horen dat je daar je plekje gevonden hebt! Veel plezier, xoxo Gilles

• 26 Oktober 2010 - 17:05

Paul:

hoi die joyce,klinkt allemaal spannend
    veel plezier met mama,mandy en stijn en zovast een prettige verjaardag

• 26 Oktober 2010 - 18:30

Marjolein:

Hee Joyce!

Mooi verhaal weer! Je stage klinkt pittig, gelukkig maar dat je bij kunt komen in de jacuzzi ;)

Heel veel plezier met the family!

x

• 26 Oktober 2010 - 19:31

Marly:

He Joyce,

Wat gaaf dat je daar veel voor die kinderen kunt betekenen!! Dat moet al genoeg voldoening geven!
    Zo te zien sta je zelf ook niet stil en ben je daar lekker van alles aan het ontdekken en beleven! Geniet er maar goed van.

We zullen aan je denken tijdens onze high tea (jawel we zijn tot een datum kunnen komen)

Liefs Marly

• 26 Oktober 2010 - 21:53

Corrie.:

Hoi Joyce,
    Fijn dat je het zo naar je zin hebt en leuke colleda's hebt,als je dan die kinderen ziet ,wat zijn wij dan toch gelukkig hé/dan maar niet klagen als wij hoofdpijn hebben , maar er zijn ook leuke dingen lees ik wel ,je bent al naar mooie inteteresanten plekken geweest ,nou meisje geniet maar ,
    Groetjes ,

Corrie.

• 26 Oktober 2010 - 21:57

Corrie,:

HOI , DAT WAS IK NOG VERGETEN,ALS IK GEEN BERICHTJE MEER STUUR EEN LEUKE VERJAARGAG ALVAST,

Groetjes ,
    Doei.

• 27 Oktober 2010 - 09:13

Rutger:

Hahaha Gilles je haalt de woorden uit mijn mond... een of andere grote hamster haha.. Maar klinkt goed Joyce!!! Duidelijk dat je ervan geniet en daar gaat het om! Zal inderdaad wel heftig zijn met al die kiddos..
    Heel veel plezier! Geniet ervan en viel spass ook met je moeder, Mandy en Stijn!!
    BOKAAAAAPP!!!!
    x

• 27 Oktober 2010 - 09:36

Vera:

Hee Joyce!
    Super leuk om je avonturen te volgen. Enn een school die Vera heet kan natuurlijk alleen maar goed zijn ;) lijkt me heel heftig om met die kindjes te werken, maar het geeft natuurlijk ook veel voldoening als je ziet dat je wat voor ze kan betekenen. ben stiekem wel jaloers hoor op al je avonturen, hier in Nederland is het regenachtig en koud..Maaar mn thesis is wel bijna af, holee!
    Geniet van je tijd daar, ik blijf je volgen :)
    Liefs xx

• 27 Oktober 2010 - 10:02

Merel:

Hee meis!
    Klinkt alsof je je goed vermaakt daar! Bijzonder hoor met die kindjes :)
    Geniet ervan met de familie!
    Liefs

• 27 Oktober 2010 - 12:54

Tessie:

Heee Meissie!

Wat een mooie verhalen. Je werk op de school klinkt zwaar, maar wel erg mooi. Fijn dat je zoveel voor die kinderen kunt betekenen.
    Ook superleuk dat je tussendoor leuke tripjes maakt en al walvissen hebt gespot!!!
    Veel plezier met je moeder en zus. Geniet nog maar lekker van alles!

Liefs Tes

• 27 Oktober 2010 - 15:35

Maud:

Hee Joyce!!
    Sounds nice allemaal!! Fijn om te horen dat je het er zo goed hebt!!
    En een zwembad en jacuzzi! Konings!
    Geniet er nog van! Wat super leuk dat je moeder, zusje en Stijn langskomen! Veel plezier!!
    Liefs x

• 29 Oktober 2010 - 13:24

Joyce:

Hee Joycie!

Ik begon me oprecht al zorgen om je te maken aangezien we in geen tijden (voor mijn gevoel dan) iets van je hadden gehoord. En bedacht me dat als ik me zorgen ging maken het misschien wel nodig was. Maar gelukkig is niets minder waar! En gaat het allemaal heel goed zo te horen!

Hier mijn laatste toets gehad en nu dus tijd om dit soort dingen te gaan doen! Hoe fijn!

Kusje en de vrolijke groeten aan the family!

Ga je met hun ook een rondje wijngaarden en Bo-Kaap doen??? (ik kon het niet laten)

• 29 Oktober 2010 - 13:25

Ingeborg:

... is de schrijver van het stukje hierboven. Duidelijk einde toetsweek. De scherpte is eraf...

• 30 Oktober 2010 - 15:01

Marjolein:

hahaha ik sluit me helemaal aan bij rutger en gilles over de hamster. heb ff hardop zitten lachen achter mn laptop. woooow wat doe jij een gave dingen joyce! klinkt echt super! en dat met n overenthousiasteling erbij haha ;) is la famiglia er al?? wat gaan jullie doen samen? ook nog dingen bezichtigen? jullie gingen toch n safari doen ofzo, of heb ik dat zelf bedacht? en van die kindjes, ik wist niet dat het zo heftig was. pfff. wel heel knap en waardevol werk denk ik. en shit dat t nog zooo lang duurt voor je weer terug bent. boe! mis je! blijf zo genieten lieve joyce! kusje

• 14 November 2010 - 10:36

Mandy:

haa zussie....
    ik ben jaloers hoor.
    Sinds wij thuis zijn is het niet gestopt met regenen:P
    en de bruine kleur is er ver af
    mjha veel plezier nog
    (K)

• 23 November 2010 - 11:42

BJ Collega's!:

Heeee Joyce, we willen je vragen wanneer je ook alweer terugkomt?!
    13 dec. organiseren we een teamdag en willen jou graag uitnodigen. Dan kun je ons meteen helemaal bijpraten! Check ff je mail van de unimaas!
    Liefs van Pomme, Corine, Ellen, Agieth, Zef, Vera en Mariza.